Insight Dialogue introductiecursus

Email us about program

Interpersoonlijk contact kan een bron zijn van plezier, maar zeker ook van spanning en stress. Wanneer we in contact treden met anderen, gebeurt er van alles en het gebeurt razendsnel. Overtuigingen over onszelf en de ander komen op, gevoelens, onzekerheid, ongemak of iets anders dat het lastig kan maken om te ontspannen. Die intensiteit kan erg onprettig zijn. Soms trekken we ons maar liever wat terug of gaan we sociale interacties uit de weg om ons die spanningen te besparen. Maar dat heeft wel een prijs: we verliezen ook de prettige kanten van interpersoonlijk contact, zoals verbinding en gezamenlijkheid.

Als je mindfulness of vipassana beoefent, dan weet je dat je naar spanning en oorzaken van spanning kunt kijken. Dat oefen je als je in stilte mediteert. Zou het niet mooi zijn om diezelfde helderheid te brengen naar sociale interacties? Om met een kalme, evenwichtige aandacht aanwezig te zijn van moment tot moment, waardoor de stress en spanning minder heftig kunnen worden en uiteindelijk kunnen verdwijnen?

In Insight Dialogue oefenen we precies dat. Insight Dialogue is inzichtmeditatie in interactie met anderen. De kalmte en het inzicht die je in je individuele meditatiepraktijk ontwikkelt, kun je bij Insight Dialogue direct integreren in de interactie met je meditatiepartner. Hierdoor kom je van mens tot mens tot dieper inzicht en verdere bevrijding. Insight Dialogue is een oefening voor de ontwikkeling van wijsheid en mededogen door vipassanameditatie in dialoog (lees hiermeer).

Op 4 november start een introductiecursus Insight Dialogue bij Amsterdam Inzichtmeditatie. Iedereen met enige ervaring in mindfulness- of vipassanameditatie is van harte welkom. In zeven sessies van 2 uur creëren we een veilige en vriendelijke omgeving. Daarin oefenen we met zes meditatie instructies die meditatie in dialoog ondersteunen. Terwijl we leren om aandachtig te zijn in het contact met de ander, begint een diepgaande transformatie van hoe we in het leven staan. Met Insight Dialogue maken we onze sociale contacten onderdeel van onze weg naar bevrijding.